DIY: homemade lotionbars

2016-03-16 16.34.16

 

In de categorie mooi en handgemaakt: wat ziet dit er prachtig uit! Het zijn lotionbars. Vandaag een stap-voor-stap beschrijving hoe je ze zelf kunt maken, als cadeautje voor jezelf of voor iemand anders.
Een lotionbar is een bodylotion, maar dan in een vaste vorm. Ze lijken een beetje op een zeepje. Ze zijn gemaakt van verzorgende ingrediënten die je huid beschermen en voeden. Ze smelten pas bij lichaamstemperatuur, en je gebruikt ze simpelweg door ze over je huid te bewegen. Door de warmte van je huid smelt de lotion en kun je deze gemakkelijk inmasseren. 
Het fijne aan lotionbars is dat ze heel gemakkelijk zelf te maken zijn, en alleen maar hele pure, simpele ingrediënten bevatten. Je weet precies wat je op je huid smeert en er is geen sprake van chemicaliën, geen afval of milieubelastend productieproces. Door de ingrediënten zelf te kopen (eventueel in een grote(re) verpakking), bespaar je ook verpakkingsmateriaal. Duurzaamheid op verschillende fronten dus.

Wat zit er in?

In dit recept gebruik ik kokosolie, cacaoboter, sheabutter, bijenwas en etherische oliën. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Als je geen bijenwas wilt gebruiken kun je een vegan versie maken met soywax of calendula wax in plaats van bijenwas.

  • Kokosolie komt vanzelfsprekend van de kokosnoot. Voor gebruik op je huid is een extra virgin, biologische variant het beste. Deze bevat de meeste voedingsstoffen en is zonder toevoegingen of bestrijdingsmiddelen geteeld. Kokosolie geeft je huid een zacht, beschermend laagje en heeft antibacteriele eigenschappen.
  • Cacaoboter komt van de zaden van de cacaoboom. Het ruikt heerlijk (heeft een fijne, subtiele chocoladegeur!) . Van nature bevat het veel antioxidanten, waardoor het lang houdbaar is zonder extra toevoegingen. Cacaoboter beschermt je huid tegen weersinvloeden, hydrateert en houdt je huid zacht en soepel.
  • Sheabutter is het vet uit de vruchten van de Karitéboom. Het bevat veel vitamine A en E en is daarom erg geschikt voor de droge en gevoelige huid.
  • Bijenwas wordt door bijen gemaakt. Het ruikt dan ook naar honing. Het is bijzonder verzorgend voor de gevoelige huid en maakt je huid zacht.

Essentiele oliën zijn oliën die op verschillende manieren uit planten en bloemen worden gewonnen. Iedere olie heeft andere eigenschappen, die je op verschillende manieren in kunt zetten.

  • Lavendel werkt opbeurend en rustgevend, weert insecten af en heeft een mild pijnstillende werking.
  • Citroen is een levendige, verfrissende geur die desinfecterend werkt. Pas op dat je hier niet direct mee in de zon gaat zitten nadat je de lotion hebt aangebracht, citroenolie reageert sterk met zonlicht en kan daarom wat pigmentvlekjes geven.
  • Geranium helpt je om te focussen op mooie dingen, geeft innerlijk evenwicht en werkt vochtafdrijvend. (onder andere een aanrader bij cellulitis) Voor een gevoelige huid is deze olie soms minder geschikt, even testen is dan een goed idee.
    (al deze oliën zijn geschikt om te gebruiken tijdens zwangerschap)

Aan de slag!2016-03-16 12.18.09

Dit heb je nodig voor de lotionbars:
maatschepjes in cups/halve cups
papieren of rubberen bakvormpjes
een pan met een schenktuitje

Citroen-lavendel bars:
1 cup kokosolie
1 cup bijenwas
1 cup cacaoboter
10-20 druppels lavendel- en citroen etherische olie

Geranium bars:2016-03-16 12.15.41
1 cup kokosolie
0,5 cup sheabutter
1,5 cup bijenwas
10-20 druppels geranium etherische olie


Wat moet je doen:

Doe alle ingredienten behalve de etherische olie in een pan en zet die op een zacht vuur. Rustig roeren tot alles gesmolten is en met elkaar vermengd. Het mengsel hoeft niet te koken. Laat het iets afkoelen tot het lauw/warm is en nog vloeibaar. Voeg dan de etherische olie toe. Als het mengsel nog te heet is, vervliegt de etherische olie en ruikt je huis wel lekker, maar de bar verliest dan wat geur.
Verdeel alles over de vormpjes die je gebruikt (ongeveer 2 centimeter hoog) en laat ze in de koelkast opstijven tot ze hard zijn. Bewaar ze bij kamertemperatuur in een doosje of een mooie glazen pot. Of geef ze cadeau natuurlijk.
De bars smelten in je hand door je lichaamswarmte. Als je ze niet meteen gebruikt, rol ze dan in een mooi papiertje. Dat staat mooi, en beschermt ze tegen stoten en vlekken. PicMonkey Collage

 

Mijn persoonlijke favoriet is de citroen-lavendel variant (de langwerpige bars op de foto) Ze ruiken naar chocolade, lavendel, honing en citroen tegelijk. Een taartje en thee in één! Ik gebruik ze iedere ochtend, vooral op mijn handen en benen, die nogal last hebben van de kou.

Deel de foto’s van jouw lotionbars op instagram: @alleswatnodigis
of via facebook!

 

Disclaimer etherische olie: 
Etherische oliën kunnen een krachtige, medicinale werking hebben. Gebruik ze daarom niet onverdund op je huid, maar altijd in een verdunning met een andere olie (zoals kokos- of olijfolie) Niet alle oliën zijn geschikt om te gebruiken tijdens zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Ik probeer zoveel mogelijk research te doen voor ik een bericht waar etherische olie in voorkomt post, maar ik ben geen arts of professional op dit gebied. Doe altijd je eigen research als je twijfelt of een olie op een bepaald moment geschikt voor je is en check indien nodig met je (natuurgeneeskundig) arts. 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *