Duurzame Wishlist

duurzame wishlist
Om even met de deur in huis te vallen met een kleine disclaimer; deze duurzame wishlist is misschien niet direct wat je ervan verwacht. Er staat geen bio/vegan make up op, geen speltkoekjes zonder suiker en ook geen handgeknoopt wollen vloerkleed van scharrelschapen. (hoewel ik al die dingen wel heel graag wil hebben, en in het bijzonder dat vloerkleed.) Maar dat staat er dus niet op.

Wat er wel op staat, is bijvoorbeeld een wormencontainer, en ook een zero-waste challenge. Een leven zonder zuivel, een buy nothing new maand (of drie) en een maand lang verpakkings vrij boodschappen doen. En geitenwollen sokken. (Dat laatste is een grapje. De rest niet.) Als je niet bij wormencontainer bent afgehaakt (respect voor dat) en wel kan lachen om het grapje, lees dan even verder, dan leg ik het uit. Al die andere toffe dingen a la make-up en vloerkleed komen op het duurzame-hebbedingen-lijstje en dat is voor de volgende keer.

De wormencontainer.

Toen ik er voor het eerst over las, dacht ik: Yuk. Een wormencontainer is namelijk echt dat. Een  container met wormen. In die container stop je het grootste deel van je groen afval, en de wormen maken daar compost van. Easy as pie.
Maar. Het idee van je eigen compost maken spreekt me wel enorm aan, en ik zou het echt heel tof vinden als mijn AH moestuintjes zouden groeien van compost die ik zelf heb gemaakt. Ik las op een Amerikaanse site dat het écht niet stinkt. Dat trok me over de streep om het in ieder geval te onderzoeken. (of ik ben gewoon stupid enough om erin te trappen)
Ik ben nog niet geheel klaar met de research, maar dit is een serieus plan wat ik ergens in 2016 in werking wil zetten. Stay tuned.

De zero-waste challenge

Zero waste wil zeggen, geen afval. Een afval vrij leven. Is dat mogelijk? Ik geloof oprecht dat het kan, en dat het wel een klus is. Ik weet nog niet helemaal zeker hoe ik dat aan ga vliegen, maar in de redelijk nabije toekomst wil ik mezelf uitdagen door een maand lang zo min mogelijk afval te produceren, met als absoluut maximum één (1) vuilniszak. Voor een maand. Ik ga hier nog wat verder over nadenken, en ik daag bij deze mezelf uit om voor 1 juli met een plan te komen. Ha!

Leven zonder zuivel.

Ja. Dat is wel een dingetje. De wormencontainer en de zero waste zijn wat mij betreft echt peanuts vergeleken met deze. Want. Cappuccino. Latte Macchiato.  Of eigenlijk gewoon – koffie met warme melk.
Zonder kaas overleef ik wel, roomboter kan ik wel missen. Maar. Koffie-met-melk…

Mijn ochtend ziet er zo uit: Ik word wakker. ik brom iets. kofie en percolatorIk hobbel uit mijn bed langs kat en cavia die eten en aandacht willen en ik zet koffie. (In mijn percolator i might add. I love my percolator. Dat terzijde)
Ik zet een steelpan op het fornuis en ik doe daar melk in. Ik doe de warme melk bij de koffie, en drink daarvan. Nu ben ik wakker. Aanspreekbaar. Likeable.
En die koffie zonder melk is echt niet oke. Ik heb sojamelk geprobeerd (bah) havermelk (ieuww) rijstemelk (gaat, maar niet zo lekker als koemelk) speltmelk gaat niet vanwege de gluten…
Waarom ik dit toch in vredesnaam wil, is dit: waar melk is, zijn koeien en kalfjes. En als de melk van de koe naar de mensen gaat, gaat het niet naar de kalfjes. Het is niet dat ik het alleen maar zielig vind, ik kan er eigenlijk niet echt goed mee overweg dat ik kalfjes pijn doe omdat ik melk in mijn koffie wil.
Dus, hoe ik dit ga doen, dat weet ik echt nog niet. (het staat ook niet voor niets als derde in het rijtje – hoewel niet onderaan, dat voelde zo laf) Maar het zal er komen en bereid je dan maar vast voor op mijn zuchten en kreunen als het zover is. Levert vast hilarische teksten op. Zolang je niet in mijn buurt bent komt het vast goed.

Buy nothing new maand (of drie)

Ik las een tijdje geleden over, en ik heb het intussen ook al een paar keer gedaan. Het is heel erg leuk! Het idee is dat je een maand lang geen nieuwe dingen koopt. Geen nieuwe kleding, meubels, schoenen enz. Je kunt het zo gek  maken als je zelf wilt natuurlijk, en álles via marktplaats/facebook/… kopen. (behalve eten dan)
Ik heb me tot nu toe alleen gericht op kleding en schoenen en dingen voor in mijn huis. Hebbedingen dus.
Het idee is niet dat je niks koopt, maar dat je tweedehands, vintage, of via markplaats koopt. Swappen of ruilbeurzen zijn ook leuk.
Ik merkte dat ik er creatiever van werd. Ik ging veel meer nadenken over wat ik nou écht wilde hebben, en ging daar gerichter naar op zoek. Dat levert leuke dingen op! Zo heb ik een vest wat ik echt vaak draag en wat heel erg lekker zit uit zo’n buy nothing new maand. Ik heb er wat langer naar moeten zoeken, maar dan heb ik ook echt wat.
Per 1 mei ga ik er weer mee beginnen, updates volgen natuurlijk hier!

Verpakkingsvrij boodschappen doen

Dat doe ik al een beetje: zie hier. Maar een maand lang mezelf uitdagen door geen enkele verpakking te kopen, of in ieder geval zo min mogelijk – dat vraagt wat extra’s. Lijkt me hartstikke leuk om te doen. Startschot 1 juni!

 

PS: Die geitenwollensokken. Die heb ik serieus niet. Wel zelfgebreide van schapenwol, maar dat is een goed bewaard geheim.

Tell me what you think. Wat staat er op jouw duurzame wishlist? Zou je de melk in je koffie laten staan? Of toch liever een wormencontainer op je balkon?1 thought on “Duurzame Wishlist”

  • Wat leuk om te lezen Anneke! Ook wel dingen waar ik me zelf mee bezig houd. 🙂 Behalve dan de wormencontainer, daar had ik nog niet van gehoord, haha! Maar klinkt wel handy! En natuurlijk milieuvriendelijk.
    Wat goed ook dat je doelen over verschillende maanden met startdata hebt verdeeld, is een beetje much om je op alles tegelijk te focussen x.x
    Wat betreft de zuivel, daar houd ik me momenteel ook mee bezig. Allereerst bonvita maakt amazing chocoladerepen met rijstemelk (en hazelnotenpasta) <3 En wat betreft de melk: een documentaire kijken waarin wordt verteld wat er allemaal in zit.. en het proces om de melk te krijgen, kan motiverend werken. Daarna misschien net zo lang volhouden met rijstemelk tot je de smaak een beetje bent vergeten! :p In ieder geval heel veel succes met alles, super goed bezig! (veel te lange comment, maar: enthousiasme) xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *