Wat van dichtbij komt is veel lekkerder

lokale producten en verpakkingsarm winkelen

Op de foto hierboven zie je mijn ‘fruit’schaal. Er zitten ook uien in en knoflook en een verdwaalde gemberwortel. Mijn keuken is ongeveer 3 m2 groot, en dat levert soms wat ruimtegebrek op. Daarom moeten de appels en de uien maar gezellig bij elkaar in de hipster-vintage-emaille pan.
De appels staan op de foto omdat ze bij de Nieuwe Graanschuur vandaan komen, een superleuke winkel in Amersfoort, met twee gave ideeën in één: Verpakkingsarm en lokale producten.

Verpakkingsarm

Verpakkingsarm wil zeggen dat er wel verpakking is, maar zo min mogelijk. Het idee is dat je je eigen potjes, zakjes of tasjes meeneemt, de producten daar afweegt en meeneemt in dezelfde voorraadpot die elke dag in je keuken op de plank staat.
Ik ben er helemaal weg van en wandel regelmatig met mijn tasje vol weckpotten richting de Graanschuur. Als je geen potten/flessen hebt, kun je ze daar ook kopen. (En daarna hergebruiken ;))
Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat is het niet. In de winkel staan weegschalen, zodat je je muesli, rijst, pasta, rozijnen, etc kunt afwegen en in je meegebrachte pot kunt doen. De weegschaal print een bon uit, die plak ik meestal ergens op een dop, en voilà. You’re good to go.
Je kunt niet alleen pasta en rijst en dergelijke kopen, maar ook olijfolie, (af)wasmiddel, brood, losse thee en kruiden, koekjes en zelfs avondeten. Ik neem altijd mijn lege (af)wasmiddelfles mee en vul die daar bij.
Een aantal dingen zijn wel voorverpakt, zoals shampoo, koffie en zuivel. Maar je kunt wel ter plekke je eigen pindakaas maken van verse pinda’s. Hoe gaaf is dat.

Even terug naar de appels. Want die zijn niet alleen zonder verpakking meegekomen. Ze komen ook  van binnen een straal van 25 km van Amersfoort. En nou wordt het echt leuk, want producten die lokaal worden verbouwd en verkocht zijn om een aantal redenen een erg goed idee:

  • Het is beter voor het milieu: alle groenten en fruit die vanuit het buitenland ingevlogen moeten worden leggen een lange weg af in auto’s en vliegtuigen en zorgen zo voor veel uitstoot van CO2.
  • Biologische producten uit de streek zijn vaak goedkoper dan ‘gewone’ biologische producten, omdat er minder vervoerskosten gemaakt worden.
  • Je weet wat je eet en waar het vandaan komt.
  • De producten zijn verser, sneller vanaf het land op je bord en bevatten dus meer vitamines.
  • De verwerkings- en opslagtijd is korter waardoor minder chemische middelen gebruikt moeten worden om de producten langer houdbaar te maken.
  • Doordat er vaak weinig of geen tussenhandel bij komt kijken, gaan de opbrengsten rechtstreeks naar de producent. Zo kun je kleine agrarische ondernemingen stimuleren, die het anders misschien niet op zouden kunnen nemen tegen de grootschalige producenten. Je draagt dus bij aan het voortbestaan van bijvoorbeeld kleine boerderijen, en stimuleert zo de werkgelegenheid.

Nou heb ik de enorme mazzel dat een winkel als de Nieuwe Graanschuur letterlijk om de hoek zit, maar dat is niet overal zo. Waar vind je dan nog meer lokaal verbouwde producten?

Nog een persoonlijke favoriet is de boerenmarkt. Bijna alle grote steden en ook een aantal kleinere hebben regelmatig een boerenmarkt, waar lokale en Nederlandse boeren en telers hun eigen producten aanbieden. Je vind er producten van het seizoen, meestal biologisch en fair trade.
Hier in Amersfoort staat er altijd een imker en wordt er zelfs vis gerookt (met MSC-keurmerk!)
Een overzicht van boerenmarkten in Nederland vind je bijvoorbeeld hier en hier.

Naast de boerenmarkt zijn biologische winkels zoals Ekoplaza ook aanbieders van streekproducten. Je vind er sowieso biologische groenten en fruit, maar ook vaak producten uit de omgeving.
Het is ook erg leuk om te onderzoeken of er bij jou in de buurt boerderijen met een eigen winkel zijn, of slagers die vlees uit de regio verwerken.
De meeste streekproducten hebben een keurmerk. Op de site van Erkend Streekproduct lees je meer over de producten in verschillende regio’s. Leuk om eens te neuzen!

Lokale producten in de supermarkt

Mocht je nou nooit op een boerenmarkt komen, of in de groene suup, niet getreurd. Ook in de supermarkt zijn lokale producten te vinden.
De producten van Gijs worden onder andere in de Plus verkocht. Gijs werkt samen met boeren, slagers en bakkers uit heel Nederland. Ze telen vergeten groenten, zoals de pastinaak en regenboogwortels, en oude ambachten komen weer om de hoek kijken, zoals  vlees roken op hout. Niet al hun producten zijn biologisch, maar wat ik wel geniaal vind is dat je over ieder product een verhaal kunt lezen. Dit vind ik een van de allermooiste: een zorgboerderij die landelijk eieren afzet van kippen die een fijn leven hebben. Op hun eigen site lees je het hele verhaal.

Naast Gijs is er ook Willem en Drees. Een vergelijkbaar bedrijf, wat binnen Nederland geteelde producten levert aan verschillende supermarkten, onder andere Jumbo, C1000 en COOP. Ook hier is niet alles bio, wel heel divers, veel vergeten groeten en lekkere jams bijvoorbeeld.  Je kunt ook pakketten bestellen die thuis afgeleverd worden. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, het lijkt me wel erg leuk.
Je kunt de producten niet alleen in de supermarkt kopen, maar ook bij de boerderijen zelf. Via de website van Willem en Drees vind je veel achtergrondinformatie.

Dat brengt me op de laatste tip – google eens of er boeren bij jou in de buurt zijn die hun groenten, vlees of bloemen aan huis verkopen. Niet alleen vinden ze het heel leuk als je ter plekke dingen koopt, ze vertellen ook graag over hun producten. Met een klein beetje mazzel krijg je een rondleiding over het bedrijf en kun je zien hoe kaas gemaakt wordt of kun je (zeker nu!) lammetjes aaien…

Er hoeft geen tasje bij

Nog even terugkomend op het verpakkingsarme winkelen: Dat hoeft helemaal niet alleen in de Graanschuur. Er zijn meerdere winkels die volgens dit idee werken, maar ook in de gewone supermarkt kun je met een beetje handigheid heel wat verpakkingen besparen:

  • Neem een paar linnen tasjes mee om je groenten en fruit in te doen. Dat scheelt een hoop plastic en de sticker kun je gewoon op het tasje plakken.
  • Hetzelfde geldt voor de groentenman en op de markt. Vinden ze zelfs heel leuk als je dat doet. Op de markt kun je ook makkelijk dingen als noten in je eigen potten mee naar huis nemen.
  • Neem herbruikbare verpakkingen mee naar de slager (bijvoorbeeld plastic opbergbakjes of ziplock bags en vraag of hij daar je vlees(waren) in doet. Werkt ook goed bij de visboer!

Jouw tips en ideeën over verpakkingsarm en lokaal winkelen zijn van harte welkom! Deel ze in de comments.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *