Niet storen, ik heb tijd voor mij.

Niet storen, ik heb tijd voor mij.

Zes vragen om even mee stil te staan.check in met jezelf, zes vragen om even mee stil te staan.

Afgelopen week bedacht ik me dat ik zou willen dat de dagen meer uren hadden. Niet omdat ik dan meer kan doen (hoewel dat ook fijn zou zijn soms) maar omdat ik dan meer kan terugkijken op wat ik heb gedaan. Wat heb ik beleefd vandaag? Wat vond ik daarvan? Ik zou kunnen zitten op de bank en muziek kunnen luisteren die bij mijn stemming past en tot drie uur ‘s nachts filosoferen over de wereld en de mensen…

Hoewel ik ontegenzeggelijk een enorm talent voor melancholie heb, en misschien niet iedereen deze behoefte deelt, denk ik wel dat we heel veel tijd doorbrengen buiten onszelf.
We willen ergens allemaal graag meer tijd – en dan vooral meer rust, meer ordening. En we geloven ook vaker dan eens in het sprookje dat als we harder gaan werken we later meer tijd hebben. En meer rust.
Dat is niet zo. Steeds harder werken om dan daarna meer rust te hebben is hetzelfde als een gat graven om het gat daarnaast te kunnen vullen. Aan het eind van de dag heb je nog steeds een gat. 

Wat werkt dan wel?

Onder andere: minder tijd buiten jezelf doorbrengen, en meer tijd mét jezelf. Check in met jezelf. Maak er tijd voor om even aandacht voor jezelf te hebben.

Eigenlijk wilde ik deze post op een zondag doen. Zodat de eerste vraag op maandag zou passen en dat zou zo fijn geordend zijn in mijn hoofd.
But then life happend (in dit geval griep met snot en koorts)  en nu is het geen zondag. Het is woensdag.
Gelukkig hebben de vragen gewoon gewacht. Ze zijn nog net zo goed in je even stil laten staan en tijd voor jezelf laten nemen als zondag.

Ik vind dit soort ‘kleine’ vragen heel fijn.
Soms ga ik er uitgebreid voor zitten met een kop thee en mijn schrijfboekje. Soms denk ik er tijdens het koken over na. Wat vooral belangrijk is, is dat je het doet. Het werkt als een mini-mindfulness, een check-in met jezelf.

Los van de drukte even de stilte zoeken.

Het is écht een goed idee om je muziek even uit te zetten (en je telefoon ook – talkin’ to you in the back there too!)
De wereld kan heus een kwartier zonder je en hoofd en hart werken veel beter samen als ze niet worden afgeleid of gestuurd door muziek of whatsapp.

Ik  heb bedacht dat het een goed idee is om elke week zes van deze vragen te doen. Volgende week vertel ik over wat ik heb opgeschreven en wat er in mijn hoofd gebeurde. Je kunt ze eerst zelf beantwoorden of overnemen en  erover schrijven zonder dat je beïnvloed wordt door wat ik schreef.
Je kunt natuurlijk ook eerst mijn stukjes lezen, als inspiratie, of gewoon omdat dat leuk is en mensen nou eenmaal nieuwsgierige wezens zijn.

Here we go:

 • Hoe gaat het met je?
  Probeer deze vraag echt te beantwoorden, niet alleen met ‘goed’  of ‘minder goed’ maar duik een beetje de diepte in. Stel de vraag aan jezelf zoals je ‘m aan je beste vriend of vriendin zou stellen. Jij verdient dezelfde aandacht van jezelf.
 • Wat is je grootste zorg op dit moment?
  Als het lukt – misschien kun je de zorg ook een beetje van je af schrijven. Hoe fijn zou het zijn om een tijdje minder zorgen in je hoofd te hebben omdat ze op papier staan?
 • Wat maakt je op dit moment het meest blij?
  Denk klein en groot. Soms is een kop thee het allerfijnste wat er is. Soms is een nieuwe baan het hoogtepunt van je dag. Maar – dít moment, hier en nu. Wat maakt je blij?
 • Hoe kan die blijheid je helpen de zorg minder groot te maken?
  Het kan letterlijk zijn dat blijheid je troost. Het kan ook gewoon helpen om in een moeilijk moment aan iets fijns te denken. Donker en licht houden elkaar in balans. 
 • Schrijf vijf dingen op die gelukt zijn vandaag.
  En sta daar even bij stil. Er zijn vijf dingen gelukt! Jeej you! Dat klinkt als een grapje, maar ik ben heel serieus. We focussen zo vaak op alles wat er nog moet, dat we vergeten om blij te zijn met wat er gelukt is vandaag. Terwijl – waarom? Voor dingen die gelukt zijn heb je hard gewerkt. Wees trots.
 • Wat vind je fijn aan jezelf op dit moment?
  Uiterlijk of innerlijk – pick one. En hou die vast vandaag. Herhaal ‘m nog af en toe. Je bent een fijn mens! 

Ga mee op onderzoek. Lees de vragen, schrijf erover, deel erover in de reacties hieronder. vertel me wat je ervan vind. Tot volgende week!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *